“The 7 year itch …” 

"Relatie APK"

Januari 2019

Hoi Joyce,

Normaal gezien begin je een blog in het nieuwe jaar met ‘Beste wensen!’. Dit jaar begin ik anders. Gefeliciteerd!

In 2019 heffen we namelijk ons glas op een 7-jarige samenwerking. Een mooie samenwerking, al zeg ik het zelf. Het doet me denken aan de welbekende uitspraak, the 7 year itch, waarbij gesteld wordt dat na 7 jaar de relatie geteisterd wordt door een grote dip. Ik denk dat dit voor iedereen wel herkenbaar is. De overrompelende verliefdheid en lustgevoelens maken plaats voor sleur en realiteit. En op een dag vraag je jezelf af: ‘Is dit het nou?’. Logisch dat na een aantal jaar er een dip in de relatie komt. Zie alles maar eens spannend te houden naast je werk en gezinsleven. Er komt geheid een punt waarop je niet meer in dezelfde trein zit en allebei de andere kant op gaat. Dat de eerste barstjes komen, is dus geen hogere wiskunde. Wanneer het komt, wel. Want dat weet geen mens.

Misschien moeten we eerder kijken naar het ‘waarom’ dan naar het ‘wanneer’. Wat gebeurt er eigenlijk bij zo’n Itch?
En belangrijker, wat kan je eraan doen?

Januari 2019

Hoi Moniek,

Een mijlpaal! Zeven jaar samen sterk. Voor mijn gevoel loopt alles nog steeds top!
Tsja, the 7 year itch, het zogenaamde breekpunt. Wist je dat deze term afkomstig is uit een film? The 7 Year Itch, met in de hoofdrol niemand minder dan Marilyn Monroe. Het iconische beeld van Marilyn in een sexy witte jurk boven een rooster, komt uit deze klassieker. Het verhaal draait om de publicatie van een nieuw boek dat suggereert dat mannen zich na 7 jaar huwelijk in buitenechtelijke relaties storten. Het ligt dus voornamelijk aan mannen, Moniek…
Nee, zonder gekheid, dit slaat natuurlijk nergens op. Er is weinig wetenschappelijk bewijs dat The 7 Year Itch écht een ding is. Het is een mythe geworden, een verkapte relatietest, misschien ook zelfs een self-fulfilling prophecy. Als je er op gaat zitten wachten, komt het geheid. Maar dat hoeft dus helemaal niet! Blijf met elkaar communiceren. Gooi alles eruit. Laat je partner weten waar je behoefte aan hebt. Lukt dit niet op eigen houtje? Haal er dan een professional bij. Ontdek de knelpunten samen met een relatietherapeut en werk eraan. Het kan sowieso geen kwaad om dit vaker te doen. Een soort relatie- APK als het ware.
Het blijft hard werken. Ik ga in ieder geval mijn best doen voor nóg eens 7 mooie jaren, Moniek.
Proost!