“Corona en de invloed op de kinder- en partneralimentatie”

"De alimentatie stopzetten zonder overleg is niet raadzaam.."

Mei 2020

Hoi Joyce,

Maandag is het zover. 1 juni 2020. De dag dat heel Nederland weer het terras op mag.

Het voelt als een ware bevrijding maar niet iedereen staat te juichen. Hoe gaat deze 1,5 meter sociale luchtplaats er uitzien? Ik moet het allemaal nog maar aanzien maar een lichte kriebel in mijn buik doet vermoeden dat ik er stiekem ook erg naar uit kijk.
Voor ondernemers is het dubbel. Je mag weer van start maar niet op volle capaciteit. De helft van de inkomsten tegenover dezelfde kosten als voorheen. Tel uit je verlies.
Corona heeft de zorg hard geraakt maar ook de economische gevolgen blijken voor velen niet te overzien. En dat dreunt weer onvermijdelijk door op andere vlakken.
Want hoe zit het met eventuele partner- en kinderalimentatie als je inkomen ineens drastisch is verminderd? Is Corona een reden om de alimentatie tijdelijk stop te zetten? Of kan dit geschaard worden onder het ‘ondernemersrisico’, met genoeg vlees op het bot vangen de goede jaren de slechte op? Maar wat als de kip kaal is?

Eén ding is zeker. Deze situatie vraagt om een goede dialoog. En goede afspraken, op papier! Wat mag je van elkaar verwachten in deze tijd?

Mei 2020

Hoi Moniek,

Ik weet niet hoe het bij jou zit maar deze dame zit volgende week op het terras. Ik heb mijn achtertuin nu lang gezien. Reserveringen zijn gemaakt. Hoppa. Ook in het kader van het steunen van de lokale ondernemer.
Alhoewel het inderdaad voor hen verre van ideaal is.
Ik krijg de laatste tijd ook steeds meer alimentatievragen binnen.

Maar niet alleen van alimentatieplichtigen. Ook mensen die juist afhankelijk zijn van die alimentatie komen in de knel. Betekent dit dan dat zij meer moeten gaan werken?
Feit blijft dat er onder de huidige omstandigheden, al dan niet tijdelijk, gekeken moet worden naar de afspraken over alimentatie die destijds tijdens de scheiding zijn gemaakt. Deze moeten nu dus herzien worden. Dit geldt voor zowel de kinder- als de partneralimentatie.

Communicatie is hierbij het sleutelwoord. De alimentatie stopzetten zonder overleg is niet raadzaam. Ook de weg via de rechtbank wordt een lastige aangezien er veel langere doorlooptijden zijn en een procedure simpelweg teveel tijd kost, én geld.

Samen overleggen dus! Wat is haalbaar voor beide partijen? Via mediation krijg je veel voor elkaar. Op deze manier kun je goede afspraken maken. Er zijn heus meer scenario’s mogelijk dan men nu denkt.

Mocht je er via deze weg niet uitkomen, is een volgende stap een aanpassingsverzoek bij de rechter. Is er spoed bij? Dan kan men zelfs naar de voorzieningenrechter. Maar een terrasje pakken kan vanaf maandag dus ook. Dat overlegt een stuk lekkerder, én goedkoper.

Wil je meer weten over alimentatie in Corona tijd? Neem dan contact met ons op.