“Kun je eigenlijk wel in liefde geloven, als je van scheiden je werk hebt gemaakt?” 

"Wat is dan liefde?..."

Oktober 2019

Hoi Joyce,

‘Liefde is het mooiste dat er is… totdat het fout gaat en je op zoek moet naar een advocaat.’ Actrice Elise Schaap in de nieuwe romcom Wat is dan liefde. Heb jij ‘m al gezien?

Liefde is inderdaad het mooiste dat er is. Maar wat is liefde nou eigenlijk? En waarom gaat het toch vaak fout? Waarom dooft dat verlangen wat aan het begin zorgde voor allesomvattende gevoelens van verbondenheid en liefde waarbij je telkens weer zuchtend naar elkaar keek met dezelfde gedachten: ‘dit gaat nooit meer stuk….’ En je tien jaar later onverhoopt toch bij ons aan tafel zit. Af en toe hè, is het best lastig om positief te blijven door al dat ‘gescheid’. Zeker als je kijkt naar alle mislukte huwelijken die jaar in jaar uit voorbij komen.

Tot de dood ons scheidt. Scheid toch uit, zou ik bijna willen zeggen, maar dat doe ik natuurlijk niet. Want ik geloof nog steeds in het instituut huwelijk.
Maar kun je eigenlijk wel in liefde geloven, als je van scheiden je werk hebt gemaakt? Hoe zie jij dat, Joyce?

Oktober 2019

Hoi Moniek,

Ja natuurlijk!
En wat is dan liefde? Nou, in mijn ogen gewoon keihard werken. Iedere dag je best doen. Elkaars verwachtingen benoemen en aanpassen daar waar nodig is. Accepteren dat je niet altijd ‘verliefd’ zult blijven maar dat er liefde is en je toch naar elkaar kunt blijven verlangen. Want er is, blijkbaar, echt een verschil tussen liefde en verlangen.

Volgens relatietherapeute Esther Perel (daar is ze weer) zijn bovengenoemden elkaars tegenpolen. Bij liefde zoek je naar dat gevoel van altijd bij elkaar willen zijn, de afstand zo klein mogelijk maken, het gevoel van zekerheid en vertrouwen opwekken. Dat werkt anders bij verlangen waarin we, door ruimte, afstand en een bepaalde mate van onzekerheid, juist hunkeren naar elkaar.

Misschien is een beetje ruimte dus af en toe goed als we weer verbinding zoeken.

Zo checken we altijd bij stellen of de beslissing definitief en onomkeerbaar is. Is er nog liefde en verlangen? Ben je elkaar echt helemaal beu of gewoon even kwijt? Bij dat laatste kan een relatietherapeut vaak nog wonderen doen. Samen kun je dan weer werken aan een goede communicatie, intimiteit, plezier en elkaar steunen. En vind je de liefde en het verlangen mogelijk terug.
Er bestaat helaas geen geheim recept voor eeuwigdurende liefde en duurzame huwelijken. (wel voor een succesvolle scheiding natuurlijk, maar dat is weer een ander verhaal…)    

Visual: @Freestocks