“(Gezins)aanpassingen in bijzondere tijden… “
"Systeemtherapie bij echtscheiding..."

Mei 2020
Hoi Moniek,
Deze week vierden we Bevrijdingsdag. De ironie spat ervan af. Al 75 jaar staan we stil bij het feit dat onze vrijheid niet vanzelfsprekend is en dat dringt in een tijd als deze extra hard door. Zo’n dag krijgt ineens een hernieuwde betekenis.
Alhoewel het af en toe voelt alsof we beperkt worden door de maatregelen, zijn er gelukkig nog genoeg zaken waar we nog wel van mogen genieten. De natuur (nog nooit zoveel vogels horen fluiten), lichaamsbeweging (nog nooit zoveel mensen zien hardlopen), een borrel in eigen tuin (nog nooit zo’n lang weekendgevoel gehad) en elkaar… (help!)
Want dat laatste vraagt natuurlijk om de nodige aanpassingen. En de nodige flexibiliteit. Ineens zit je thuis met je partner en kids.
De één geniet van een nieuw herboren samenzijn, de ander plakt z’n kroost het liefst achter het behang, manlief erbij. De dynamiek in huis is anders, rollen zijn anders en je kan niet anders dan je aan te passen. Corona dwingt tot verandering, hoe je het ook wendt of keert.
Ik kan het niet laten om toch de vergelijking te treffen met een gezin in scheiding. Dat vraagt ook om een nieuwe identiteit. Als familie moet je ineens van de ene gezinsvorm naar de andere. Vaak komt er een nieuw lid bij of valt een deel zelfs helemaal weg. Hoe ga je daar mee om? Wat speelt er in de onderstroom? Hoe richt je een systeem opnieuw in zodat je weer terug kunt naar het ‘nieuwe normaal’?

Mei 2020
Hoi Joyce,
Het blijft een rare tijd. Af en toe moet ik mezelf ook letterlijk even wakker schudden en stilstaan bij de situatie: ‘Gebeurt dit nou echt?’.
Om tot de conclusie te komen dat het dagelijkse leven ook in Corona tijd doorgaat en er een dag komt dat we weer teruggaan naar een soort van ‘normaal bestaan’ in een maatschappij die nooit meer hetzelfde zal zijn. En zo zit het ook met gezinnen die door een scheiding gaan waarin het welvertrouwde team of sociaal systeem ineens uit elkaar valt.
Hoe reageer je daarop vanuit je eigen persoonlijkheid en rol? Probeer je dan jezelf te veranderen of juist de ander? Het vraagt nogal wat. Veel inzicht, vertrouwen en een lange adem. Daar kan je als gezin of koppel best wat hulp bij gebruiken.
Binnen mediation wordt vaak gebruik gemaakt van systeemtherapie, een vorm van gezins- of relatietherapie waarbij gekeken wordt naar onderlinge interactiepatronen binnen het sociale systeem. Dit systeem bestaat niet alleen uit je eigen omgeving maar reikt verder naar iedereen die deel uitmaakt van je leven. Het is dus niet zozeer gericht op jezelf als individu maar meer op wat er zich afspeelt tussen individuen die deel uitmaken van elkaars leven.
Onze huidige maatschappij vraagt eigenlijk ook om een grotere focus op elkaar dan alleen op onszelf. Door ons aan de maatregelen te houden, verantwoordelijkheid te nemen, in feite te veranderen, doen we alles in onze macht om het collectief in stand te houden.
En, héél belangrijk, de verbinding te behouden, dat laatste wordt vaak nog wel eens onderschat.
En ja, ook ik kijk soms reikhalzend naar dat behang maar berust me dan trots op het feit dat mijn eigen sociaal systeempje het in deze tijd, ondanks alles, zo slecht nog niet doet.
Visual: Freepik