“In tijd van crisis”

"Tijd voor conflicten is er even niet ...."

Maart 2020

Hoi Joyce,

Nou mijn ergste vrees is uitgekomen. Geen idee of het Corona is maar ik heb me toch een partij slecht gevoeld. Kan er niets anders van maken. Al hoestend en snotterend heb ik iedere dag de schrijnende nieuwsberichten op de voet gevolgd en kon niets anders dan me troosten met de gedachte dat het met mij wel goed zou komen. Maar tegelijkertijd besef ik me al te goed dat dit niet voor iedereen vanzelfsprekend is.
Voor de zekerheid heb ik de kinderen naar mijn schoonouders gestuurd. Ik heb ze al een week niet gezien maar gezondheid gaat boven alles. Mijn hoofd weet dat dit de beste maatregel is, mijn hart denkt hier anders over.

Gescheiden ouders staan op dit moment ook voor de nodige dilemma’s. Ouders zijn huiverig en bang voor besmettingsgevaar. Je wilt je kind beschermen maar het contact met de andere ouder (in het beste geval) niet ontzeggen. Hoe ga je daarmee om? In principe blijft de omgangsregeling gelden. Zolang de kinderen naar buiten mogen, kunnen ze gewoon naar de andere ouder. Mits je beiden geen gezondheidsklachten hebt natuurlijk.
Maar stel dat dit wel het geval is? En hoe overleef je als co-ouders de dreigende lock-down?
In deze tijd hebben we meer behoefte aan verbinding maar staan we verder van elkaar dan ooit..

Maart 2020

Hoi Moniek,

Blij dat jij weer up-en-running bent. Want er wordt veel van ons als ouders gevraagd in deze moeilijke tijd. De combinatie van thuisscholing en thuiswerken is lastig en heel de dag op elkaars lip zitten… voor de één een ware hel, voor de ander een genot.
Of het aantal echtscheidingen stijgt na afloop of het aantal zwangerschappen. Ik hoop op het laatste!
Hoe dan ook, de situatie vraagt inderdaad om het nodige ombuigen en omdenken. En compassie. Kunnen de kinderen, om wat voor reden dan ook, tijdelijk niet naar de andere ouder toe? Wees lief. Toon begrip. Geef toe. Denk mee. Wees creatief. Moedig contact aan via een andere weg. Genoeg communicatiemiddelen om in te zetten. Naast het nodige empathisch vermogen, gezond verstand en vooruitdenkend vermogen is eerlijkheid ook een belangrijke factor. Wees eerlijk over je klachten, de situatie waarin je zit en de verwachting die je hebt naar elkaar toe. Kom samen tot een goed doordacht back-up plan en zorg ervoor dat deze ook van beide kanten komt.
Bedenk, bijvoorbeeld, nu al een scenario voor het geval er echt een lock-down komt. Bij wie verblijven de kinderen? En hoe kan de ander toch ondersteunen in de zorgtaken?
Tijd voor conflicten zijn er even niet. Rechtbanken zijn dicht.
Kortom, jullie moeten het samen oplossen.

Wil je wat tips over hoe je de samenwerking kan verbeteren? Villa Pinedo biedt tijdelijk een gratis online training aan om ervoor te zorgen dat jullie als gezin ongeschonden deze strijd uitkomen.

Kom je er samen toch niet? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Het is goed voor te stellen dat je naast de omgangsregeling ook andere vragen hebt, bijvoorbeeld over een eventuele wijziging in de alimentatieregeling bij teruglopende inkomsten. Laat het ons weten. Onze lijnen blijven open.