“Over klagen gesproken…” 

"Maak van je klager een optimist"

Maart 2019

Hoi Moniek,

Eindelijk. De lente is hier! Hello zomertijd, fluitende vogels en bloeiende magnolia’s. En goodbye eindeloos geklaag over de winter. Want daar zijn wij Nederlanders toch wel erg goed in hè, klagen over het weer.
Over klagen gesproken. Wist je dat ongeveer één op de drie klachten tegen advocaten afkomstig is van de wederpartij? Zo heeft een wederpartij ooit eens een klacht tegen mij ingediend vanwege zogenaamde foutieve details in processtukken. Natuurlijk zat de kern van het probleem niet in die details maar had het een veel diepere lading. Zij wilde loskomen van haar man en hij kon dat (nog) niet accepteren. Het verwerken van een scheidingsproces loopt nu eenmaal vrijwel nooit synchroon.
Emoties in echtscheidingszaken leiden er dan vaak toe dat de wederpartij ons ziet als verlengstuk van die verschrikkelijke ex en door te procederen soort van ‘mee’ strijdt. Dan kunnen ze ook gaan strijden tegen de advocaat zelf met een klacht.
Een soort trap na uit woede en frustratie.
Heb jij ooit wel eens een klacht ontvangen?

Maart 2019

Hoi Joyce,
Ook ik ben een grote liefhebber van de lente, alhoewel ik niet zit te wachten op de bijbehorende pollen! Of ben ik nu ook aan het klagen? En ja, over mij is ook wel eens geklaagd.
Feit is dat in het familierecht de meeste klachten worden ingediend en dat dat onmiskenbaar met emoties te maken heeft die erbij komen kijken.
Mijn klacht kwam van een cliënt die zelf een regeling had getroffen die door de rechter werd vastgelegd, daar later spijt van kreeg en het mij vervolgens kwalijk nam. Ook deze klacht was niet gebaseerd op ratio. Deze mijnheer zocht gewoon een zondebok. Blijft voor ons echter een lastig dilemma.
Hoe ga je hiermee om als advocaat? Soms moet je je cliënt een spiegel voorhouden, hoe moeilijk dat ook is want niemand wordt blij van een vinger tikkende advocaat. Maar het is belangrijk om cliënten te wijzen op hun eigen gedrag en wat de gevolgen daarvan zijn in brede zin. Je verantwoordelijkheid nemen als het ware. De wederpartij zou dit ook moeten doen.
Maak van je klager een optimist! Het voorkomt in ieder geval een hoop onzinnige procedures.  

Visual: Andre Hunter