“Mannen komen van Mars en vrouwen van Venus….”

"Een liefdevolle en respectvolle Kerst toegewenst!"

December 2019

Hoi Joyce,

Laatste loodjes. Binnenkort zingen we het jaar weer uit!

Maar eerst nog even door de Decembermaand. Stilstaan bij de gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Nog even afrekenen, indien je op huwelijkse voorwaarden bent getrouwd. Of nog snel de scheiding afwikkelen, voordat de nieuwe partneralimentatiewet in gaat. Er gebeurt genoeg in zo’n maand. Bij ons thuis in ieder geval wel.
Waar ik jaarlijks gebukt ga onder decemberstress, blijft manlief kalm en sereen. Hoe dan?! Iets met Mars en Venus misschien?
Ik was benieuwd en heb de relatiebijbel uit 1995 weer eens afgestoft: Mannen komen van Mars en vrouwen van Venus van John Gray. En wat blijkt? Ik ben niet gek. We communiceren nou eenmaal anders. Maar wat zorgt ervoor dat we iedere keer weer terugvallen in dezelfde discussies? Volgens Gray klagen mannen en vrouwen over het algemeen over dezelfde dingen (niemand staat alleen); vrouwen vinden dat hun partner niet luistert, te weinig in het huishouden doet en de romantiek ergens halverwege de relatie overboord heeft gegooid. Mannen klagen op hun beurt over het feit dat alles wat ze doen toch nooit goed genoeg is.
Herkenbaar?

December 2019

Hoi Moniek,

Zeker herkenbaar!
Het leed dat Kerstmis heet én het verschil tussen mannen en vrouwen. Wat me in het laatste altijd opvalt is dat het inderdaad steeds op hetzelfde neerkomt. Dezelfde patronen komen keer op keer voorbij. Ook in de mediations die ik begeleid. Zo denken mannen heel graag in oplossingen terwijl de vrouw nog veel te veel in haar emoties zit en daar nog helemaal niet mee bezig is. Een vrouw wil eerst graag praten, soms ook ‘koeien uit de sloot halen’ en daarna pas overgaan tot actie waarop de man (bij gebrek aan directe oplossing) meteen weer in de vluchtmodus zit. Enter vicieuze cirkel. In een scheidingstraject gaat het niet anders.
Mannen gaan vaak voor een quick-fix terwijl vrouwen het wat grondiger aanpakken en meer voor de long-run gaan. Vrouwen nemen na de scheiding ook meer de tijd om alles te verwerken, terwijl de man al snel op zoek gaat naar ‘vervanging’ omdat ze liever niet alleen zijn. Zo simplistisch is het natuurlijk niet en zover hopelijk ook niet! Het feit dat mannen en vrouwen niet gelijk zijn, betekent niet dat we per definitie niet samen kunnen zijn. De sleutel ligt in gelijkwaardigheid, niet in gelijk zijn.
Mijn advies? Stop met de verwachtingen en leer elkaars verschillen te waarderen. Daar kom je veel verder mee…

Met deze boodschap komen we bij de laatste woorden van het jaar, namens Moniek en mijzelf wensen wij iedereen een liefdevolle en respectvolle Kerst toe en een hoopvol en inspirerend 2020!