“Overspel, hoe overleef je zo’n crisis?” 

"Esther Perel: Liefde in verhouding"

April 2019

Hoi Joyce,

Tot mijn genoegen heeft goede vriend Netflix onlangs het psychologische drama Overspel toegevoegd. Een juweel van een serie over een raadselachtige moord, juridische verwikkelingen en, zoals de titel al doet vermoeden, overspel.
Laten we het deze maand eens hebben over ’s werelds oudste zonde: vreemdgaan. Waarom gaan mensen vreemd? En, niet geheel onbelangrijk, hoe ga je daarna verder? Kun je daarna wel verder??
Vreemdgaan heeft vaak te maken met een bepaalde vorm van ongenoegen. In jezelf of in je relatie. Je mist iets. Je zoekt iets. Dan vindt je geheid ook iets. Maar daar zit natuurlijk meer achter.
Volgens relatietherapeute Esther Perel is onze samenleving tegenwoordig zo versplinterd dat die scheve schaats steeds aantrekkelijker wordt. In het boek Liefde in verhouding beschrijft ze het als volgt: “We verwachten van één persoon dat deze ons geeft waarin ooit een heel dorp voorzag, én we leven twee keer zo lang. Dat is een reusachtige taak voor een tweemanschap. Het ‘beste maatjes-gevoel’ dat daardoor ontstaat, verstikt de erotische vitaliteit. Vuur heeft zuurstof nodig.” aldus Perel.

Tel uit je verlies. Heb jij het boek al gelezen, Joyce?

April 2019

Hoi Moniek,

De serie staat nog op mijn lijstje maar het boek van Perel kan ik afvinken. Een échte aanrader overigens.

Vreemdgaan is nog steeds een groot taboe terwijl het vaak voorkomt. Onderzoek naar vreemdgaan blijft lastig aangezien de betrouwbaarheid te wensen overlaat maar geschat wordt dat 1 op de 10 personen vreemdgaat. Ai. Laten we het dan in ieder geval bespreekbaar maken. Maar hoe overleef je zo’n crisis? Het is welbekend dat overspel iets breekt dat moeilijk te lijmen is. Knappe Harries die daarna verder kunnen.
Toch geloof ik er in. Soms kan een affaire je juist in laten zien wat je mist, waar je aan moet werken en biedt het stellen een soort ‘tweede huwelijk’. Het is makkelijk om te oordelen maar als we nou eens kijken naar de motieven achter de daad. Puur reflecteren, zónder oordeel. Begrijp me goed, ik keur vreemdgaan absoluut niet goed en de emoties die erbij komen kijken, zijn vaak desastreus. Maar ontdek of er nog toekomst is, stel kritische vragen. Hoe was de relatie voor het vreemdgaan? Hoe was de intimiteit?
En vergeet niet, in dat besluit om voor elkaar te vechten, ligt ook een nieuwe liefdesverklaring. Hoe mooi is dat.