“Kun je eigenlijk wel in liefde geloven, als je van scheiden je werk hebt gemaakt?”
"Het instituut huwelijk is veranderd. Dus ook de regels ..."

November 2019
Hoi Moniek,
Goh dat zou toch lekker zijn: ‘Overheid verkort standaard werkdag naar 12 tot 5’. Nee, dat is zelfs voor Rutte te gek.
Wat wel per 1-1-2020 verkort wordt, is de termijn van de partneralimentatie. Van 12 naar maximaal 5 jaar om precies te zien. Wat vinden we daar eigenlijk van?
Ik denk dat een groot gedeelte van de gescheiden populatie een gat in de lucht springt. Maar wat betekent het nu feitelijk?
Wist je dat partneralimentatie al 4000 jaar in gebruik is? Deze regel dateert al zo lang als de Babylonische rechtspraak. Om vetes tussen families te besparen, moest de man zijn ex-vrouw een aantal munten en de bruidsschat meegeven. De term alimentatie stamt dan ook uit het Latijn, van het werkwoord alere, ‘zorgen voor’. Het is een hoop voer voor geroddel. Vrouwen die zich na de scheiding nog steeds in hun levensonderhoud laten voorzien. Dat een vrouw (of vaak genoeg ook man) er na de scheiding gemiddeld op achteruit gaat, is alom bekend. Vaak wordt er minder gewerkt om voor de kinderen en het huishouden te zorgen.
Het kan niet zo zijn dat de ex-partner in kwestie dan na de scheiding berooid achter blijft. Dat moet gecompenseerd worden. Maar tot welke lengte?
En is zorgen voor je vrouw (of man) na de scheiding nog wel van deze tijd?

November 2019
Hoi Joyce,
Goeie vraag. De termijnverkorting is in het leven geroepen omdat vrouwen, vaker dan vroeger, al financieel onafhankelijk zijn tijdens maar dus ook na het huwelijk. Er is al meer evenwicht en de vrouw hoeft vaak niet meer 12 jaar afhankelijk te zijn van alimentatie van haar ex. Door de nieuwe wet kunnen beiden hun leven weer sneller oppakken zonder dat ze krom moeten liggen.
Het instituut huwelijk is veranderd. Dus ook de regels. Vrouwen hebben tegenwoordig steeds meer mogelijkheden om weer op de arbeidsmarkt te komen, zich bij te scholen of als ondernemer vanuit huis iets op te bouwen. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, het moet allemaal wel haalbaar zijn.
Komen we op de uitzonderingen, het blijft toch de Nederlandse Wet. Voor ex-partners die tegen de AOW-leeftijd lopen of nog jonge kinderen in huis hebben, bijvoorbeeld, gelden andere regels. Alimentatieregelingen die al lopen, blijven overigens ook nog steeds van kracht. Menigeen zal iedere maand een stukje sterven bij het overmaken van het vastgestelde bedrag. Leuk is anders.
Maar ik ken een man uit België die er goed mee om gaat. Hij brengt zijn ex maandelijks persoonlijk een alimentatiecheque alsof Gaston voor de deur staat. “Ze valt iedere maand weer met haar gat in de boter”.
Wil je meer weten over de nieuwe alimentatieregeling? Mail of bel ons dan!