“Het geheim van Sinterklaas”

"Het gouden hart"

November 2018

Hoi Joyce,

De Sint is weer in het land. Iets waar bij ons heel het jaar vol enthousiasme naar wordt uitgekeken. Je schoen zetten, liedjes zingen, jezelf volproppen met pepernoten. Eén groot feest in huize Hofland. Maar kleine kindjes worden groot….

Toevallig hebben wij dit jaar de oudste ingelicht over het best bewaarde geheim. Jep. Dat was nog wel een ding. Voor ons althans. Filip was totaal niet onder de indruk en liet ons luchtig weten dat hij al wist dat mama en papa de cadeautjes kochten. “Ja mama, dat weet ik toch allang”. Maar Sinterklaas, dié bestaat wel!

Is het vertellen dat je gaat scheiden, vergelijkbaar met het vertellen dat Sinterklaas niet bestaat?

Je hoort dat iets, wat er altijd was, niet meer bestaat en je wereld wordt nooit meer hetzelfde. Best heftig.

Geloven jouw kindjes nog in Sinterklaas?

November 2018

Hoi Moniek,

Toevallig heb ik de oudste dit jaar ook verteld over het ‘geheim’ van Sinterklaas. En geloof mij, dat ging dus heel anders dan bij jou. Hij was zó overstuur. Wij zagen de tranen niet aankomen en voelden ons best schuldig! Dus ja, scheiden heeft wel iets weg van Sinterklaas. Ook bij een scheiding kom je met een aankondiging die het leven van je kinderen voorgoed verandert.

Maar hoe pak je zoiets heftigs aan? Wat mag je wel en wat juist niet zeggen? Hoe leg je je kinderen uit dat papa en mama niet meer bij elkaar willen zijn?

Kinderen denken, bijvoorbeeld, vaak dat mama en papa ineens ook niet meer van hen houden. Hartverscheurend!

Kindercoach Anne-Marie Martijn van Koets5 heeft hier iets moois op bedacht, het gouden hart. Het gaat als volgt: ‘Dit hart is van papa en mama. Als je van iemand houdt, heeft diegene een plekje in je hart. Maar dat stukje raakt soms kwijt, je kan het soms terugvinden, maar dat lukt niet altijd. Kinderen hebben een gouden plekje in het hart van hun ouders. Dat zit niet los, maar stevig vast en kan dus nooit kwijtraken. Kinderen blijven altijd in je hart.’

Mooi toch? Wil je meer tips over hoe je de kinderen het beste kunt begeleiden in deze situatie? Ga dan naar www.koets5.nl/eerste-hulp-scheiding