Sportief Scheiden

Jullie willen niet meer verder met elkaar. Een ingrijpende beslissing met grote gevolgen. Naast verdriet en misschien wel woede, gaan er tientallen vragen door je hoofd. Hoe zit het met eventuele alimentatie, de zorgregeling, de gezamenlijke woning en verdeling van pensioenaanspraken? De moed zakt je in de schoenen en toch moet je sterk zijn, zeker wanneer er kinderen in het spel zijn.

Samen sterk in een mediationtraject
Dat is natuurlijk het mooiste scenario. Samen met je partner rond de tafel om de scheiding door te spreken. Wij informeren jullie dan over de wettelijke kaders maar kijken ook naar de persoonlijke aspecten. Dat houdt in dat wij openstaan voor andere niet-juridische oplossingen. Prettig is ook dat je alles onder één dak hebt. Jullie regelen niet alleen alle onderwerpen die in een ouderschapsplan en een convenant opgenomen worden maar het verzoek tot echtscheiding wordt óók ingediend. Klik hier voor de mediationfolder.

Wat als mediation geen optie is?
Een mediationtraject is een prachtig middel maar helaas niet altijd een haalbare kaart. Wij staan je uiteraard ook bij wanneer het traject bij een andere mediator niet is gelukt of wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een moeizame relatie tussen jou en je toekomstige ex-partner. Bij het behartigen van jouw belangen, zoeken wij ook het overleg op met de andere partij en zijn of haar eventuele advocaat om zo tot oplossingen te komen met betrekking tot de kinderen en zakelijke gevolgen.

Kinderen eerst
Een scheiding waar ook kinderen bij betrokken zijn, is extra moeilijk. Daarom staan de kinderen bij ons altijd voorop. Wanneer er behoefte aan is, voeren wij speciale kindgesprekken die worden teruggekoppeld aan de ouders. Wil je jouw kind(eren) laagdrempelig informeren over en voorbereiden op de scheiding, denk dan eens aan de volgende boeken: www.scheidingsboeken.nl. Of kijk eens op www.villapinedo.nl en bekijk hier een videofragment.

Een portie humor
Humor en scheiden, dat lijkt zoiets als water en vuur. Toch proberen wij,  op de momenten dat het kan, de humor erin te houden. Naast alle tranen, mag er ook ruimte zijn voor een voorzichtige eerste glimlach die de weg vrijmaakt naar nieuw plezier in het leven.

Het scheidingsstappenplan
– Scheiden ja of nee: is relatietherapie nog een optie?
– Oriëntatie: mediator of eigen (overleg)advocaat?
– Intakegesprek (samen of alleen).
– In kaart brengen van de (financiële) situatie en wensen.
– Mediationgesprekken of overleg met de andere partner/advocaat.
– Het toewerken naar een convenant en een ouderschapsplan.
– Als alle afspraken zijn vastgelegd, wordt de formele echtscheiding in alle gevallen uitgesproken door een rechter, op basis van een verzoekschrift dat door de mediator/advocaat wordt ingediend.
– De uitspraak van de rechter moet nog worden ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Dit regelt de advocaat/mediator.

Nazorg
Aangezien een scheiding een emotioneel en heftig proces is, sluiten wij een traject graag op een symbolische en persoonlijke manier af. Het is te hopen dat mensen ons na een sportieve scheiding niet meer nodig hebben. Toch blijven wij nog graag op afstand betrokken. Hoe gaat het met jullie? Is alles geregeld volgend de afspraken in het convenant? Bij vragen zijn wij altijd bereid om te helpen, ook na één jaar of meerdere jaren. In een mediationtraject bieden wij ongeveer een half jaar na afhandeling van de echtscheiding standaard een gratis evaluatiegesprek aan. Om het voorgaande te horen, maar ook om mogelijke kleine verbeterpunten te bespreken en mensen te adviseren.