“Een minuut lang knuffelen….heerlijk!”

"Fijne Vaderdag!"

Juni 2018

Hoi Moniek,

Na een bijzonder mooie Moederdag zijn de vaders aan de beurt. Ook vaders, in welke vorm dan ook, verdienen een speciale dag. Op 17 juni ga ik samen met de kids alles uit de kast halen om mijn wederhelft een glimlach op zijn gezicht te bezorgen. Kleine moeite, groot gebaar. Laatst kwam ik een interessant artikel tegen in het NRC dagblad. (ja dames en heren, af en toe lees ik heus een krant), geschreven vanuit het perspectief van een stiefvader. Het was ontwapenend, eerlijk en ontroerend tegelijk. Een verhelderende kijk in het leven van een lease-vader compleet met voordelen en valkuilen. Opvallend was dat auteur Levi van Dam het vooral moeilijk had met het feit dat je min of meer aan de zijlijn staat. Dit ligt natuurlijk ook aan je eigen invulling maar een tweede vader vervangt de eerste niet. Terwijl je volgens mij best een waardevolle ‘tweede’ vader kunt zijn. Iets wat in het artikel ook naar voren kwam en de moeder van de kinderen ook haar kinderen gunde. Hoe mooi zou dat zijn?

Wat vind jij?

Juni 2018

Hoi Joyce,

Toevallig heb ik dat artikel ook gelezen! Wat mij opviel was de volgende uitspraak: “De relatie tussen een stiefouder en een kind is er een van twee mensen die er voor kiezen elkaar lief te hebben. Het stiefouderschap is een keuze. Alleen met wederzijds goedvinden, kan er een hechte band ontstaan. Het is geen vanzelfsprekende liefde, het is het resultaat van noeste arbeid”. Een stiefvader kan een echte vader niet vervangen, de rolvervulling blijft een lastige. Hoeveel je ook voor de kinderen doet, je staat altijd op de tweede plaats. Maar mijn positieve instelling hoopt op meer succesverhalen. Want die zijn er vast ook volop.

Natuurlijk blijft een nieuw samengesteld gezin ‘hard werken’, je komt immers allemaal uit een ander systeem. Maar dat harde werken kan ook een verrijking opleveren voor ouders en kinderen.

En voor alle gezinnen waarbij het wél goed gaat, wens ik alle soorten vaders, stiefvaders, pleegvaders en bonusvaders een prachtig mooie Vaderdag!

Visual: @mockaroon