“Vakantiestress”
"Het leed dat toestemming vragen heet..."

Juli 2019
Hoi Moniek,
Vakantie staat weer voor de deur en ik heb me er toch een partij zin in. Laatste zaken afronden op kantoor en met een heerlijk ontspannen gevoel met het gezin op pad. Dat dit in de praktijk anders loopt, is natuurlijk bijzaak. Er zit toch altijd een stressfactor aan vast. Maar dit wordt niet weer een blog over klagen! Vakantie is leuk, in principe dan… Want waar ik me dus druk maak over futiele zaken als het inrichten van de camper, wéér teveel bagage en wagenzieke koters zijn er ouders die zich om heel ander dingen druk maken: Krijg ik mijn kinderen dit jaar überhaupt wel mee op vakantie??!
Als gescheiden ouder is het vaak al een gedoe om je vakantieweken erdoorheen te krijgen (weg voorpret) en daarna moet je ook nog eens om toestemming vragen. Kort gezegd, als je niet meer getrouwd bent en allebei het gezag hebt, mag je niet zomaar je kinderen mee naar het buitenland nemen zonder toestemming van je ex. En vaak, om diverse redenen, wordt die toestemming niet zomaar gegeven. Zo kan het zijn dat je ex dwarsligt en weigert het toestemmingsformulier te tekenen. En wat doe je dan? Je vakantie annuleren is natuurlijk geen optie. Wat je wel kan doen, is vervangende toestemming vragen via de rechtbank.
Kom jij dit vaak tegen, Moniek?

Juli 2019
Hoi Joyce,
Ik weet er alles van! Wist je dat 1 op de 6 mensen (lees: vrouwen) last heeft van vakantiestress? The struggle is real. Slapeloze nachten heb ik er van, maar eenmaal op bestemming zit ik gelukkig vrij snel in de relax modus.
Dat andere mensen ’s nachts wakker liggen over ‘het leed dat toestemming vragen heet’, is mij welbekend. Jaarlijks komen er nog steeds zaken voorbij waar dit aan de orde is. Sterker nog, het lijkt de laatste jaren erger te worden. Een soort van juridisering van de samenleving. Als praten niet meer lukt, dan maar naar de rechtbank. Dat dit een enorme rompslomp aan papierwerk en kosten met zich meebrengt, wordt vaak over het hoofd gezien. Bij zo’n overweging kijkt de rechter overigens altijd naar het belang van het kind. Is er een negatief reisadvies of heeft de ex-partner, bijvoorbeeld, weinig banden met Nederland? Dan kan de uitspraak negatief uitpakken. Verder is het vaak een hamerbeslissing en komt de toestemming er uiteindelijk toch wel. Dus waarom in godsnaam de moeilijke weg?
Heb je serieus je bedenkingen of wil je alleen maar dwarsliggen? Dus heb je allebei gezag? Overleg dan goed met elkaar voordat je op pad gaat. En zorg ervoor dat je de juiste documentatie meeneemt. Check onderstaande link voor meer informatie. Goed voorbereid op reis = de helft van je vakantiestress.
Bon vacance!
Formulier-toestemming-reizen-met-minderjarige-naar-het-buitenland
Visual: Freepik