“Valentijn…” 

"Intimiteit: mooie bouwsteen van een relatie"

Februari 2019

Hi Moniek,

Valentijnsdag. Voor de één het summum van romantiek, voor de ander een dag die niet snel genoeg voorbij kan gaan. Om in het thema te blijven, heb ik even opgezocht wat 14 februari nu zo bijzonder maakt…
Het begon (vermoedelijk, er zijn meerdere verhalen) ergens rond 270 na Christus. Keizer Claudius II Gothicus, baas van het Romeinse rijk, had het druk op het slagveld en verbood zijn soldaten te trouwen zodat ze minder snel afgeleid waren. Dat klinkt logisch maar in praktijk natuurlijk verre van realistisch. Ene priester Valentijn vond dat ook en besloot daarom stellen in het geheim te trouwen. Super romantisch, ware het niet dat deze Valentijn uiteindelijk voor zijn daden is geëxecuteerd. Een echte martelaar voor de liefde dus. Bewonderenswaardig. Dan verdien je natuurlijk wel een eigen dag!
Maar eigenlijk zou het toch iedere dag Valentijnsdag moeten zijn? Dan heb ik het niet over de commerciële kant maar over wat meer intimiteit in je relatie. Intimiteit is een hele belangrijke bouwsteen die, naarmate de relatie vordert, er vaak bij in schiet. En dat is zonde!

Februari 2019

Hi Joyce,
Dat is zeker zonde en absoluut niet nodig.
Valentijnsdag is op dat vlak zeker een goede reminder. En waarom zijn we inderdaad niet gewoon heel het jaar lief? 365 dagen per jaar aandacht voor elkaar! Mooie uitdaging toch? Zo komt het wel goed met de intimiteit. Ik ben trouwens niet de enige die er zo over denkt. Volgens Freek de Jonge kan je alle irritaties in je relatie in één klap wegvegen door simpelweg iedere dag seks te hebben (ook een leuke uitdaging). Freek is al veertig jaar samen met zijn Hella en dat hebben ze blijkbaar te danken aan de dagelijkse chemie tussen de lakens. Waar of niet, het kan natuurlijk geen kwaad.
Maar wat nou als je het stadium intimiteit écht voorbij bent, in scheiding ligt, net weer single bent, dan is deze dag natuurlijk super confronterend. Ik snap dat de romantiek dan even in de ijskast mag.
Niet nodig! Wees vandaag gewoon extra lief voor jezelf, maak voor je kids een heerlijk valentijnsdiner of stuur je beste vriend of vriendin een lief berichtje. Gewoon omdat het kan. Het gaat tenslotte om de dag van de liefde. In welke vorm dan ook.

En heb je écht een hekel aan Valentijn, wees niet getreurd, morgen is het #warmetruiendag.