“Verhuizen na een scheiding”

"Een nieuw leven, een nieuwe start...?"

Februari 2020

Hoi Joyce,

Zo. De vakantie in het zuiden des lands is weer voorbij. Skikleding weer in de kast en door naar de orde van de dag.

Zo zit ik momenteel midden in een zaak waarbij 1 ouder wil verhuizen maar geen toestemming krijgt van de ex-partner. Een onderwerp wat steeds vaker terugkomt. Tijd voor een nieuwe blog dus…

Even een stap terug. Vroeger bleef het kind namelijk automatisch bij de moeder. Zij had een verzorgende rol en bij papa werd min of meer in het weekend gelogeerd. Tegenwoordig is co-ouderschap eerder de norm dan een uitzondering. Het grote voordeel daarvan is dat allebei de ouders in beeld blijven. Maar dan moet je natuurlijk wel bij elkaar in de buurt wonen! De eerste jaren is dit meestal wel aan de orde. De nieuwe situatie vraagt om wat gewenning, verhuizen is daarbij niet handig. Maar stel dat 1 ouder wil verhuizen vanwege een nieuwe liefde of job? Dan wordt het lastig. Je kind zomaar mee verhuizen is niet mogelijk, daar heb je toestemming voor nodig van je ex-partner.
Kom je er samen niet uit? Dan is de volgende stap, je voelt m al aankomen, de weg naar een rechter. En dat pakt vaker niet goed uit dan wel…

Februari 2020

Hoi Moniek,

Mijn carnavalskleding ligt ook weer in de kast. Vraag me niet hoe, de helft heeft de eindstreep helaas niet gehaald. Maar ik zie inderdaad de laatste tijd ook vaker dit soort zaken voorbij komen.
Uiteraard heb je recht op een nieuwe start, een nieuw leven. Vanwege een nieuwe liefde of omdat je simpelweg terug wilt naar de plek waar je vandaan komt. Maar de vraag is in hoeverre je je kroost daarin letterlijk en figuurlijk mag meenemen…
In feite geldt er bij co-ouderschap geen maximale verhuisafstand. De rechter kijkt per zaak naar de specifieke situatie en toetst daarbij een aantal criteria; de noodzaak van de verhuizing, voorbereiding ervan, verdeling van de zorgtaken, communicatie tussen de ouders etc. Deze criteria zijn leidend maar houd er rekening mee dat toestemming zelden wordt verleend. Met de simpele reden dat verhuizen een te grote impact heeft op het leven van een kind. Zo’n verhuizing vergt immers een verdomd goed ouderschapsplan en ook al zijn de intenties bij beide ouders goed, het schort hem vaak in de praktijk. Het is best een gedoe, dat gesleep over de snelweg. En hoe moet het iedere zaterdag op het hockeyveld?
Het wordt ook lastig om betrokken te blijven bij school- en sportactiviteiten. Allemaal zaken waarbij het kind de dupe is.
Heb je samen co-ouderschap? Ga er dan goed voor zitten en bespreek de mogelijkheden met elkaar. Dus ook het scenario van een eventuele verhuizing. Zet je intenties op papier en houd je eraan. Zo voorkom je ellende in de toekomst. Uiteraard wil je liever niet tegenover je ex in de rechtzaal staan. Mediation is dan een uitkomst.
Wil je meer weten? Laat het ons weten.