“Tijd om af te rekenen schat”

"Proost op het nieuwe jaar!"

December 2018

Hoi Moniek,

Het begint een cliché te worden maar de tijd gaat écht veel te snel. Hallo December! Een maand van gezelligheid (hier zijn de meningen natuurlijk over verdeeld, niet iedereen houdt van het kerstgeweld). Maar voor ons is het een mooie tijd om terug te blikken op het afgelopen jaar en alles op een rijtje te zetten. Zowel privé als zakelijk.

Ralph (mijn man) en ik maken ieder jaar letterlijk die balans op. Een financiële balans wel te verstaan. We hebben het hier over het verrekenbeding. Veel mensen hebben er nog nooit van gehoord maar het is wel degelijk van belang. Want heb je een verrekenbeding in je huwelijkse voorwaarden, dan kun je hier eigenlijk niet omheen. Kort gezegd is een verrekenbeding een afspraak over het verrekenen van beide inkomsten. Dit kan jaarlijks (periodiek verrekenbeding) of aan het einde van het huwelijk (finaal verrekenbeding).

Laat ik het even simpel uitleggen; een periodiek verrekenbeding houdt in dat echtgenoten aan het einde van het jaar delen in elkaars inkomsten van dat jaar. Bij een finaal verrekenbeding gebeurt dit dus aan het einde van het huwelijk. Oké, de romantiek spat er niet vanaf maar periodiek afrekenen schept wel duidelijkheid. En als je het doet onder het genot van een wijntje en een hapje, valt het best mee.

Wat zijn jouw ervaringen met verrekenen?

December 2018

Hoi Joyce,

Niet echt romantisch nee, dat afrekenen. Maar in veel gevallen toch écht raadzaam.

Doorgaans verrekenen stellen inderdaad pas aan het einde van het huwelijk maar het is natuurlijk veel beter om jaarlijks die balans op te maken. Want hoe bepaal je in godsnaam aan het einde van het huwelijk wat er in de afgelopen tig jaar is vergaard en gespaard. Een onmogelijke opgave! Voor ondernemers is het absoluut een noodzaak. Bij een jaarlijks verrekenbeding komen zij gegarandeerd voor verrassingen te staan als er niet tussentijds is afgerekend.

Stel, je bent aandeelhouder in een bedrijf, dan kan de rechter in een dergelijke situatie bepalen dat je de waarde van het bedrijf moet delen. En dat kan nog eens heel zuur uitpakken. Dus als je slim bent, ‘reken je even af’ na afloop van het jaar. Maak de balans op en ga zo heerlijk overzichtelijk het nieuwe jaar in. En als je dan toch weet hoe je er financieel voor staat, maak dan maar gelijk van de gelegenheid gebruik om (vakantie)plannen te maken!

Wil je meer weten over het verrekenbeding? Neem dan gerust contact met ons op.

Voor nu wensen wij iedereen héle fijne feestdagen en een respectvol 2019. Wees lief voor jezelf én voor elkaar.