“Wat gaat 2020 jou brengen?…”

"Scheiden of blijven?..."

Januari 2020

Hoi Moniek,

Hoe sta jij in het nieuwe jaar? Nog nieuwe vooranemens te delen? Of belangrijke levensbeslissingen?
Naast de geijkte resoluties, minder eten en meer bewegen, heb ik besloten dit jaar gewoon lekker verder te gaan met waar ik mee bezig was. Voor veel koppels is dit echter het moment om knopen door te hakken en kogels door de kerk te schieten.
Welkom in januari, zoals eerder genoemd, dé scheidingsmaand van het jaar. Kerst was weer een drama, geen vrede op aarde maar irritaties en ouwe koeien die maar tot 1 conclusie hebben geleid…de koek is op. Dit jaar gaan we écht uit elkaar. Je neemt je voor om in januari de eerste stap te nemen. Op dat moment hebben mensen nog niet echt in de gaten dat een scheiding geestelijk en financieel een ontzettend zwaar traject is. Aan ons de taak om dit proces zo helder en overzichtelijk mogelijk uit te leggen. Maar zover is het nog niet.
Waarschijnlijk is zo’n beslissing niet over 1 nacht ijs gegaan maar ik zie genoeg koppels die overhaast het besluit nemen. Ik vind het daarom ontzettend belangrijk om te onderzoeken wat er, naast alle ogenschijnlijke onoverkomelijke bezwaren, nog wél is. Relatietherapie kan daarbij, bijvoorbeeld, helpen. Dat klinkt altijd als een laatste strohalm maar in veel gevallen valt er zeker nog wat te redden.
Al is het maar om respectvol de volgende stap te kunnen nemen.

Januari 2020

Hoi Joyce,

Ik moet eerlijk bekennen dat ik, na alle kerst- en nieuwjaarsborrels, ietsjes steviger in het nieuwe jaar sta. Maar geen nood, daarvoor zijn immers goede voornemens voor in het leven geroepen. Dat die al vrij snel sneuvelen, is weer een ander verhaal. Wat inderdaad ook vaak sneuvelt aan het begin van het jaar is het huwelijk.
Volgens het CBS besluiten ieder jaar zo’n 35.000 mensen in januari de knoop door te hakken. Dat is best veel, hoor ik je zeggen. Dat is het ook maar bijna niemand gaat natuurlijk ‘zomaar’ scheiden om het nieuwe jaar in te luiden. Daar gaat genoeg aan vooraf. Er zijn zoveel factoren die meespelen; de kinderen, financiën, kan ik het wel alleen, wil ik het wel alleen?
Maar besef dat het overwegen alleen al moed vergt, je probeert een ongelukkige situatie beter te maken, ongeacht de uitkomst. Vaak is het uitroepen van elkaars behoeften al genoeg om iets in beweging te krijgen.
De juiste mediation maakt het communiceren (zonder verwijten) weer mogelijk. Even de druk van de ketel als het ware.
Ok. Je hebt elkaar diep in de ogen gekeken, alle behoeften op tafel gegooid, alles eruit gehaald wat er in zat. En toch tot de conclusie gekomen dat dit het eindstation is. Dan is het tijd voor de volgende stap.
Hoe dat in z’n werk gaat, hebben we voor het gemak op een rijtje gezet in een overzichtelijk stappenplan.

Als het echte liefde is, vecht ervoor. Als de koek op is, zorg dan in ieder geval dat het goed geregeld is…

Visual: Pixabay.com